Rada Unii Europejskiej dała zielone światło na wprowadzenie jednolitego systemu oznakowania dobrostanu zwierząt. 15 grudnia 2020 r. Rada zatwierdziła konkluzje, w których s zwróciła się do Komisji o podjęcie prac legislacyjnych dotyczących wprowadzenia systemu znakowania zapewniającego producentom zachętę do poprawy dobrostanu zwierząt, a także opracowania znormalizowanego unijnego logo i ustalenia łatwo zrozumiałych chronionych określeń. Jednocześnie podobne prace, ale na bardziej zaawansowanym poziomie prowadzone są na poziomie legislacji krajowej, w Polsce. 9 listopada 2020 r. na stronie Rządowego Centrum Legislacji został opublikowany projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw konsumencie. Projekt zakłada możliwość stosowania oznakowania „DobrostanPlus” dla żywności pochodzącej z hodowli o podwyższonym dobrostanie.
Żywność
Certyfikat wolnej sprzedaży środków spożywczych: Jak go uzyskać i czy Inspekcja Sanitarna jest zobowiązana do jego wydania?
W związku z wyzwaniami, które stoją przed organami Inspekcji Sanitarnej w związku z trwającą pandemią COVID-19, bieżąca współpraca z przedsiębiorcami napotyka na dodatkowe trudności. Obserwujemy, iż w praktyce organy Inspekcji Sanitarnej coraz częściej odmawiają wydawania zaświadczeń lub innych dokumentów pozyskiwanych na wniosek przedsiębiorcy. Z taką sytuacją mamy do czynienia m.in. w odniesieniu do tzw. „certyfikatów wolnej sprzedaży” (ang. „free sale certificate”) dla środków spożywczych.
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie CBD?
W dniu 19 listopada 2020 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok sygn. akt: C-663/18 w którym stwierdził, że Państwa członkowskie nie mogą zakazać sprzedaży kannabidiolu (CBD) wyprodukowanego zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim, jeżeli jest on wyciągiem z całej rośliny cannabis sativa, a nie tylko z jej nasion i włókien. Zakaz ten może jednak być uzasadniony celem ochrony zdrowia publicznego, lecz nie może wykraczać poza to, co jest konieczne dla jego osiągnięcia.
„Piątka dla zwierząt” i obój rytualny – proces legislacyjny na finiszu, pomimo wątpliwości konstytucyjnych
14.10.2020 r. Senat przyjął poprawki do ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Senat przyjął m.in. poprawkę wyłączającą z zakazu uboju rytualnego drób, doprecyzował, że osobom niezadowolonym z rekompensaty związanej z wprowadzeniem przedmiotowego zakazu będzie przysługiwało odwołanie do sądu, a przede wszystkim wydłużył okres vacatio legis do 31 grudnia 2025 r.
Olejki CBD naturalnego pochodzenia mogą zostać zakwalifikowane jako narkotyk
W ostatnich tygodniach Komisja Europejska ogłosiła wstrzymanie publikacji wytycznych dotyczących nowej żywności dla żywności zawierającej kannabinoidy (CBD) oraz pojawiły się doniesienia o możliwości oznaczenia takiej żywności jako substancji narkotycznych.
Dodatkowe koszty dla hodowców drobiu? – spór o powołanie nowej jednostki certyfikującej badania na obecność salmonelli
Od dwóch miesięcy trwa spór pomiędzy Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz (dalej: KIPDiP) a Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą (KRD-IG) o to, czy zasadnym jest powołanie nowej jednostki certyfikującej badania drobiu na obecność salmonelli. Obecnie głos w sporze zabrało również Polskie Centrum Akredytacji – jako dotychczasowa jednostka certyfikująca badania.
Znaczna liberalizacja ceł w obrocie handlowym pomiędzy Unią Europejską a Wietnamem
Unia Europejska podpisała z Wietnamem umowę o wolnym handlu. Umowa weszła w życie 1 sierpnia 2020 r. i ma zapewnić przedsiębiorstwom z Unii możliwie najlepsze warunki dostępu do wietnamskiego rynku. Zniesiono większość ceł na towary importowane zarówno do Unii Europejskiej jak i do Wietnamu, a pozostałe mają zostać zniesione w ciągu najbliższych lat (7-10 lat w zależności od rodzaju towarów). W Umowie przewidziano także ujednolicenie i uproszczenie standardów i procedur sanitarnych i fitosanitarnych, aby ułatwić handel produktami roślinnymi i zwierzęcymi.
Zezwolenie na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności
Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek unijny proszku z pieczarek traktowanych promieniowaniem UV z witaminą D2 jako nowej żywności. Zgodnie bowiem z przepisami unijnymi nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Składnik ten może zostać użyty w wybranych środkach spożywczych, m.in. w chlebie drożdżowym, sokach, suplementach diety, czy FSMP.
Śladowe ilości THC jednak dopuszczalne w żywności na bazie konopi siewnych?
W temacie dotyczącym produktów z konopii organy w ostatnim czasie podejmują szereg działań. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi konkluzjami odnośnie nowego stanowiska Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia.