Żywność

„Piątka dla zwierząt” i obój rytualny – proces legislacyjny na finiszu, pomimo wątpliwości konstytucyjnych

„Piątka dla zwierząt” i obój rytualny – proces legislacyjny na finiszu, pomimo wątpliwości konstytucyjnych

14.10.2020 r. Senat przyjął poprawki do ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Senat przyjął m.in. poprawkę wyłączającą z zakazu uboju rytualnego drób, doprecyzował, że osobom niezadowolonym z rekompensaty związanej z wprowadzeniem przedmiotowego zakazu będzie przysługiwało odwołanie do sądu, a przede wszystkim wydłużył okres vacatio legis do 31 grudnia 2025 r.

Dodatkowe koszty dla hodowców drobiu? – spór o powołanie nowej jednostki certyfikującej badania na obecność salmonelli

Dodatkowe koszty dla hodowców drobiu? – spór o powołanie nowej jednostki certyfikującej badania na obecność salmonelli

Od dwóch miesięcy trwa spór pomiędzy Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz (dalej: KIPDiP) a Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą (KRD-IG) o to, czy zasadnym jest powołanie nowej jednostki certyfikującej badania drobiu na obecność salmonelli. Obecnie głos w sporze zabrało również Polskie Centrum Akredytacji – jako dotychczasowa jednostka certyfikująca badania.

Znaczna liberalizacja ceł w obrocie handlowym pomiędzy Unią Europejską a Wietnamem

Znaczna liberalizacja ceł w obrocie handlowym pomiędzy Unią Europejską a Wietnamem

Unia Europejska podpisała z Wietnamem umowę o wolnym handlu. Umowa weszła w życie 1 sierpnia 2020 r. i ma zapewnić przedsiębiorstwom z Unii możliwie najlepsze warunki dostępu do wietnamskiego rynku. Zniesiono większość ceł na towary importowane zarówno do Unii Europejskiej jak i do Wietnamu, a pozostałe mają zostać zniesione w ciągu najbliższych lat (7-10 lat w zależności od rodzaju towarów). W Umowie przewidziano także ujednolicenie i uproszczenie standardów i procedur sanitarnych i fitosanitarnych, aby ułatwić handel produktami roślinnymi i zwierzęcymi.

Zezwolenie na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności

Zezwolenie na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek unijny proszku z pieczarek traktowanych promieniowaniem UV z witaminą D2 jako nowej żywności. Zgodnie bowiem z przepisami unijnymi nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Składnik ten może zostać użyty w wybranych środkach spożywczych, m.in. w chlebie drożdżowym, sokach, suplementach diety, czy FSMP.