Komisja Europejska planuje poważne zmiany w oznakowaniu i reklamie żywności. Możliwa jest zmiana w oznakowaniu daty minimalnej trwałości, profili żywieniowych, wartości odżywczej na froncie opakowania, czy ograniczenia w marketingu mięsa. Wszystkie te działania mają sprawić, że sektor rolno-spożywczy będzie bardziej proekologiczny, a konsumenci wybiorą zdrowsze produkty.
Suplementy diety i inne środki spożywcze
Zamiast jednej superinspekcji ds. żywności, przejęcie kompetencji Inspekcji Handlowej przez IJHARS
Od wielu lat ustawodawca zapowiada utworzenie jednej superinspekcji odpowiedzialnej za urzędową kontrolę żywności w Polsce. Nadzór nad żywnością w Polsce należy do jednych z bardziej rozdrobnionych na terenie Unii Europejskiej. Zamiast pełnej konsolidacji, ustawodawca zdecydował się na połączenie dwóch z kilku inspekcji odpowiedzialnych za kontrolę żywności: Inspekcji Handlowej oraz IJHARS. Z dniem 1 lipca br. weszła w życia ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw, która w znacznym stopniu poszerza zakres sprawowania kontroli żywności przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Żywność – produkcja, łańcuch dostaw i zdalne kontrole
Wprowadzony z dniem 14 marca 2020 r. stan zagrożenie epidemicznego, zmieniony od dnia 20 marca 2020 r. w stan epidemiczny związany z epidemią COVID-19, odciska znaczące piętno na sektorze spożywczym. Produkcja środków spożywczych może być zagrożenia ze względu na brak pracowników, przerwany łańcuch dostaw, czy objęcie zakładu produkcyjnego kwarantanną.
Nowe zasady reklamy suplementów diety w telewizji
Gruntowne zmiany w wymaganiach dla spotów reklamowych emitowanych w czołowych kanałach telewizyjnych w Polsce.
ZMOWA NA RYNKU SUPLEMENTÓW DIETY
UOKiK poinformował, że postawił zarzut ustalania minimalnych cen odsprzedaży suplementów diety spółce Solgar Polska oraz dwóm menadżerom z tej firmy.
7-9 marca 2019 roku VI Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw.
7-9 marca 2019 roku VI Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw – największe targi poświęcone sektorowi spożywczemu w Polsce
Eksport FMCG na Ukrainę i Białoruś – śniadanie biznesowe 13 listopada
13 listopada zapraszamy na nasze seminarium biznesowe pt.”Ukraine & Belarus: overview of legal environment and opportunities in the FMCG area” organizowane wspólnie z kancelarią SDM Partners i REVERA.
„Nowy ład konsumencki” – zakaz modyfikacji żywności w krajach UE oraz wysokie odszkodowania dla konsumentów przyznawane nakazem
18 października br. odbyła się organizowana przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Komisję Europejską konferencja „Nowy ład konsumencki” poświęcona planowanej rewolucji w ochronie konsumentów w Europie. Komisja Europejska oraz państwa członkowskie pracują nad projektami dwóch dyrektyw: dyrektywy dotyczącej powództw przedstawicielskich oraz dyrektywy „Omnibus”.
UOKiK po raz pierwszy porównał jakość produktów oferowanych konsumentom z Polski i Europy Zachodniej
9 października br. w Centrum Konferencyjnym UOKiK odbyło się spotkanie poświęcone podwójnej jakości żywności. Podczas spotkania UOKiK przedstawił wyniki badań przeprowadzonych na 101 parach produktów.
Wyniki wskazują, że spośród badanych produktów w 12 występują istotne różnice.
Marki parasolowe pod lupą URPL
URPL zapowiada, że będzie brał pod uwagę w procesie rejestracji leków także nazwy produktów z innych kategorii. Stanowisko kontrowersyjne, ale może mieć duży wpływ na ramy funkcjonowania marek parasolowych w Polsce.