Kto jest Twoim ulubionym autorem?
Alerty DZP.
22.02.2019
Autorzy:
Tomasz Kaczyński
Michał Tracz
Sabina Kornacka-Wieteska
Praktyka:
Specjalizacje:
Obowiązek ten nałożony został począwszy od 22 lutego 2019 r., z wyjątkiem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego opracowanej w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych niemowląt, dla której ten okres został przesunięty do dnia 22 lutego 2020 r.
Przez najbliższe dni macie Państwo możliwość procedowania celem przystosowania oznakowania, składu i weryfikacji poprawnej kwalifikacji FSMP.
Zmiany będą dotyczyć każdego, kto wprowadza do obrotu żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Warto podkreślić, że to nie tylko kwestia dostosowania oznakowania i składu, ale także ponownej weryfikacji poprawności kwalifikacji.
Weryfikacja produktów FSMP może pomóc uchronić przed odpowiedzialnością za niewłaściwą kwalifikację oraz skład i oznakowanie.
Nowe przepisy wiązać się będą ze wzmożonymi działaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, gdyż dzień 22 lutego 2019 r. wprowadza ostateczne zmiany dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
W praktyce oznacza to, że od 22 lutego 2019 r. organy będą mogły już w pełni zweryfikować zarówno poprawność kwalifikacji produktu, jako żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz jego skład i oznakowanie. Do tej pory weryfikacja składu i kwalifikacji nie była częsta. Przedsiębiorcy którzy pierwotnie zgłaszali swoje produkty jako dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego po 20 lipca 2016 r. zazwyczaj pozostawali przy dotychczasowej kwalifikacji, zmieniając wyłącznie nazwę.
Sporadycznie zdarzało się, że GIS wysyłał pisma informujące o konieczności zmiany kwalifikacji, w zasadzie nie podejmując dalszych działań w tym zakresie.
Teraz organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają dodatkowy impuls do działania, a ich analiza w końcu będzie całościowa.
Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2016/128 z dnia 25 września 2015 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 w odniesieniu do szczegółowych wymogów składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat, które wprowadza nowe wymogi w zakresie oznakowania i składu domyka wprowadzenie jednolitych wymagań we wszystkich państwach członkowskich UE.
Producenci są zobowiązani dostosować nowe produkty wprowadzane na rynek od tej daty oraz zweryfikować czy produkty spełniają wszystkie wymagania.
Widzimy ryzyko wzmożonego działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Postępowania przeprowadzone przez PPIS mogą skutkować wszczęciem postępowań w przedmiocie wstrzymania obrotu/wycofania z obrotu produktów, które nie spełniają wymogów, w tym kwalifikacji.
Na podstawie przepisów rozporządzenia 2016/128 wprowadzone zostaną nowe kryteria oznakowania produktów, m.in.:
Powyższe zmiany to jedynie część kwestii, co do których nastąpiła zmiana prawa. Ponowna weryfikacja kwalifikacji produktów FSMP, ich składu i oznakowania jest niezbędna w celu uniknięcia postępowań administracyjnych, a także przygotowania się do okresów przejściowych.
W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze zmianami, pozostajemy do Państwa dyspozycji.
Od 25 maja 2018 r. w Polsce i w innych krajach Unii Europejskiej stosowane jest Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO). W związku z tym pragniemy przekazać kilka szczegółów na temat tego, w jaki sposób DZP przetwarza dane osobowe.
Administratorem danych osobowych jest Domański Zakrzewski Palinka Sp.k. („DZP”; adres: Rondo ONZ 1, 00-124 Warszawa). Dane są przetwarzane w celach kontaktowych, w tym do udzielania informacji o zmianach przepisów i praktyk organów, oraz o innych kwestiach, w tym wydarzeniach dotyczących bieżących zagadnień prawnych, gospodarczych i kulturalnych, m.in. poprzez wysyłkę newsletterów DZP. Powyższe jest realizowane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu, czyli zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Dane mogą być także przetwarzane, gdy jest to niezbędne do zawarcie lub wykonania umowy i wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na DZP, czyli na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b oraz lit. c RODO. Dane mogą być przekazywane podmiotom, z pomocą których DZP realizuje wskazane cele, w tym podmiotom utrzymującym infrastrukturę IT. Podanie danych jest dobrowolne, a w relacjach umownych stanowi wymóg zawarcia i realizacji umowy. Możliwe jest zgłoszenie sprzeciwu wobec przetwarzania danych, żądania do nich dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia. Dane przechowywane są do wniesienia sprzeciwu, a w relacjach umownych – przez czas trwania umowy i po jej zakończeniu przez okres wynikający z przepisów o archiwizacji i przedawnieniu roszczeń. Każdemu przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pytania dotyczące ochrony prywatności w DZP można kierować do Inspektora Ochrony Danych DZP, Macieja Maciejewskiego, na adres: iod@dzp.pl.
Nowe zasady dotyczące cookies: Domański Zakrzewski Palinka sp.k., jako usługodawca strony www.dzp.pl przechowuje i uzyskuje dostęp do cookies, tj. niewielkich informacji tekstowych, wysyłanych przez serwer WWW i zapisywanych na twardym dysku, lub innym nośniku danych użytkownika, w celu: prawidłowego funkcjonowania strony www.dzp.pl, konfiguracji strony www.dzp.pl, bezpieczeństwa i niezawodności strony www.dzp.pl, monitorowania stanu sesji, wyświetlania reklam, dostosowania wyświetlanych informacji do użytkownika lub analiz, statystyk, badań i audytu wyświetleń strony internetowej.
Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień przeglądarki. Zgodę na przechowywanie lub uzyskiwanie dostępu do cookies przez Domański Zakrzewski Palinka sp.k. na Twoim urządzeniu, wyrażasz za pomocą ustawień zainstalowanej na Twoim urządzeniu przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i cookies.