Czy rozwiążę najbardziej skomplikowane problemy?

Różnorodne praktyki. Jedna analiza. Twoje rozwiązanie.

Prawo żywnościowe

Świadczymy kompleksową obsługę prawną na rzecz przedsiębiorców prowadzących działalność na rynku spożywczym, w tym producentów i dystrybutorów żywności ogólnego spożycia, żywności funkcjonalnej, w tym żywności wzbogacanej, suplementów diety, żywności dla niemowląt i małych dzieci, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz alkoholi.

Doradztwo w ramach specjalizacji dotyczy w szczególności:

  • wytwarzania produktów,
  • projektowania struktur obrotu,
  • reklamy produktów,
  • bezpieczeństwa żywności i żywienia,
  • kwalifikacji produktów, w tym tzw. produktów z pogranicza,
  • oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych,
  • postępowań przed organami nadzoru nad rynkiem żywnościowym, m.in. organami inspekcji sanitarnej, Inspekcją Handlową, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Weterynaryjnej,
  • postępowań spornych dotyczących czynów nieuczciwej konkurencji,
  • negocjacji kontraktów z dostawcami surowców,
  • monitorowania procesu legislacyjnego dotyczącego szeroko pojętego rynku żywności oraz reprezentacji przedsiębiorców i ich zrzeszeń w ramach konsultacji społecznych,
  • rolnictwa ekologicznego, w tym oznaczeń "bio/eko",
  • żywności modyfikowanej genetycznie,
  • nowej żywności („novel food”),
  • zapobiegania i zarządzania sytuacjami kryzysowymi (wstrzymania/wycofania produktów),
  • tworzenie i weryfikacja procedur wewnętrznych, w tym związanych z HACCP,
  • zatwierdzania zakładów produkujących żywność,
  • importu żywności z innych krajów UE oraz krajów trzecich oraz eksportu żywności,
  • analizy formulacji produktów z perspektywy wymagań dla składu żywności m.in. w zakresie dozwolonych dodatków do żywności oraz limitów zanieczyszczeń,
  • materiałów do kontaktu z żywnością.

Zespół prawa żywnościowego współpracuje z wiodącymi instytucjami naukowymi oraz indywidualnymi ekspertami w zakresie m.in. technologii żywności, analizy i oceny ryzyka, zdrowia publicznego, zdrowia niemowląt i małych dzieci, diagnostyki laboratoryjnej, mikrobiologii, zanieczyszczeń, a także substancji roślinnych.

artykuły powiązane