Kiedy i gdzie mogę poznać mojego doradcę?

Uczestniczymy w wielu konferencjach. Spotkajmy się tam.

Webinar: Urzędowa kontrola żywności w praktyce. Informacje w pigułce i wskazówki dla przedsiębiorców

12.05.2022

Autorzy:
Wojciech Kucharski
Paweł Mirosz

Urzędowa kontrola żywności (w tym suplementów diety) stanowi jedno z najważniejszych zagadnień regulowanych przez prawo żywnościowe. Od jej wyników zależy często nie tylko działalność przedsiębiorstwa (mogą zostać nałożone np. dotkliwe kary pieniężne nawet do 10% przychodu), ale także rynkowy wizerunek. Decyzje organów kontrolnych – w tym zwłaszcza dotyczące przypadków stwierdzenia zafałszowania żywności bądź szkodliwości dla zdrowia – są podawane do publicznej wiadomości, również w ramach systemu RASFF.

Wojciech Kucharski, Associate oraz Paweł Mirosz, Food Law Advisor z Praktyki Life Sciences, podczas webinaru przedstawią, jak zadbać o bezpieczeństwo swojego przedsiębiorstwa w kwestii urzędowej kontroli żywności. Przybliżą, jak się do niej przygotować, jakie są najważniejsze dokumenty, których może wymagać organ kontrolny, a także jak postępować w jej trakcie.

Uczestnicy dowiedzą się także o ew. wszczętym w wyniku kontroli postępowaniu administracyjnym. Nasi prelegenci omówią certyfikaty jakości i wolnej sprzedaży wymagane przy obrocie żywnością w Unii i jej eksporcie do państw trzecich oraz systemy wymiany informacji i zarządzania ryzykiem RASFF i TRACES.

Data: 12 maja (czwartek), godz. 10.00–11.40
Miejsce: platforma MS Teams
Rejestracja: do 10 maja przez formularz

Udział jest bezpłatny i możliwy po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia przez organizatorów. W trakcie webinarium będzie możliwość zadawania pytań za pomocą czatu.

Szczegółowy program wydarzenia znajduje się w załączonym zaproszeniu.

Bądź na bieżąco z DZP