Kiedy i gdzie mogę poznać mojego doradcę?

Uczestniczymy w wielu konferencjach. Spotkajmy się tam.

Co przyniesie żywność przyszłości? Żywność roślinna i jej wpływ na środowisko

13.07.2022

Autorzy:

Paweł Mirosz

Praktyka:

Life Sciences

Specjalizacje:

Prawo żywnościowe

W środę, 13 lipca, odbyła się debata online „Co przyniesie żywność przyszłości? Żywność roślinna i jej wpływ na środowisko”, poświęcona wyzwaniom w zakresie produkcji i dystrybucji produktów żywnościowych, jakim będą musieli sprostać przedsiębiorcy w najbliższym czasie. Z ramienia DZP w wydarzeniu wziął udział Paweł Mirosz, doradca ds. prawa żywnościowego. Debata została zorganizowana przez dziennik Rzeczpospolita. Dyskusję poprowadziła redaktor dziennika – Aleksandra Iglewska-Ptak.

Zaproszeni eksperci poruszyli aktualne i palące kwestie związane z produkcją żywności m.in.:

  • jakiej żywności potrzebujemy, by pogodzić potrzeby producentów, konsumentów, ochrony środowiska i zmieniającego się stylu życia?
  • jaka jest rola państwa i Unii Europejskiej w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności – w jakim kierunku zmierzają dziś regulacje i jak zmienią rynek żywności?
  • czy czeka nas rewolucyjna zmiana w podejściu do spraw dotyczących żywności: Zielony Ład, walka z marnowaniem żywności, ograniczenie nawozów i środków ochrony roślin?

 Nagranie z debaty jest dostępne na kanale YouTube dziennika.

Podsumowanie z debaty można przeczytać na stronie Rzeczpospolitej.

Bądź na bieżąco z DZP