Paweł Mirosz z zespołu prawa żywnościowego wziął udział w debacie organizowanej przez dziennik Rzeczpospolita poświęconej wyzwaniom w zakresie produkcji i dystrybucji żywności.
W środę, 13 lipca, odbyła się debata online „Co przyniesie żywność przyszłości? Żywność roślinna i jej wpływ na środowisko”, poświęcona wyzwaniom w zakresie produkcji i dystrybucji produktów żywnościowych, jakim będą musieli sprostać przedsiębiorcy w najbliższym czasie. Z ramienia DZP w wydarzeniu wziął udział Paweł Mirosz, doradca ds. prawa żywnościowego. Debata została zorganizowana przez dziennik Rzeczpospolita. Dyskusję poprowadziła redaktor dziennika – Aleksandra Iglewska-Ptak.
Zaproszeni eksperci poruszyli aktualne i palące kwestie związane z produkcją żywności m.in.:
- jakiej żywności potrzebujemy, by pogodzić potrzeby producentów, konsumentów, ochrony środowiska i zmieniającego się stylu życia?
- jaka jest rola państwa i Unii Europejskiej w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności – w jakim kierunku zmierzają dziś regulacje i jak zmienią rynek żywności?
- czy czeka nas rewolucyjna zmiana w podejściu do spraw dotyczących żywności: Zielony Ład, walka z marnowaniem żywności, ograniczenie nawozów i środków ochrony roślin?
Nagranie z debaty jest dostępne na kanale YouTube dziennika.
Podsumowanie z debaty można przeczytać na stronie Rzeczpospolitej.