Paweł Mirosz, Food Law Advisor, opowie o nanomateriałach w żywności, ich statusie prawnym oraz o przewidywanych zmianach unijnych przepisów dotyczących tych substancji.
Na etykiecie produktu spożywczego każdy detal ma znaczenie. Niekiedy jeden element może całkowicie zmienić klasyfikację produktu. Zapisy na etykietach muszą spełniać wymagania prawne i odpowiadać jednocześnie specyfice produktowej, co wiąże się z wyzwaniami technologicznymi. Często oznacza to niezwykle skomplikowany, multidyscyplinarny proces decyzyjny.
O wyzwaniach stojących przed producentami branży spożywczej oraz metodach sprostania im będziemy rozmawiać podczas eFORUM Prawa żywnościowego - dodatki do żywności i technologie w dniach 22-23 listopada. Zaproszeni eksperci, w tym Paweł Mirosz z Praktyki Life Sciences, omówią również zagadnienia związane m.in. z:
- wymaganiami i dokumentacją dla składników produktów żywnościowych,
- statusem składników żywności stosowanych w celach technologicznych,
- warunkami stosowania dodatków w produkcji ekologicznej,
- unijnymi regulacjami w zakresie prawa żywności
Paweł przedstawi temat „Nanomateriały w żywności – perspektywa zmian prawnych, urzędowe kontrole” i opowie o celach, zaletach i wadach stosowania tych substancji. Przedstawi także obecny status prawny nanomateriałów i proponowane przez UE zmiany przepisów w tym zakresie.
Szczegółowe informacje oraz formularz rejestracyjny dostępne są na stronie organizatora.