Kiedy i gdzie mogę poznać mojego doradcę?

Uczestniczymy w wielu konferencjach. Spotkajmy się tam.

Nowa żywność - co to oznacza dla Twojego biznesu?

12.10.2023

Autorzy:

Michał Czarnuch
Paweł Mirosz

Praktyka:

Life Sciences

Specjalizacje:

Prawo żywnościowe

W ostatnich latach nastąpiła gruntowna zmiana definicji i zasad autoryzacji nowej żywności. Wzrosła też świadomość przedsiębiorców, a organy kontroli urzędniczej zaczęły baczniej przyglądać się producentom środków spożywczych.

Kiedy produkt nie spełnia definicji nowej żywności? W jaki sposób przygotować się do procedur unijnych, aby oszczędzić czas i pieniądze? 

Nasi eksperci z Praktyki Life Sciences, Michał Czarnuch, Partner oraz Paweł Mirosz, Food Law Advisor, podczas spotkania online wyjaśnią uczestnikom, jak bezpiecznie poruszać się w obowiązujących regulacjach prawnych przy wprowadzaniu na rynek produktów mogących uzyskać status nowej żywności. 

W trakcie spotkania przedstawią m.in.:

  • znaczenie najważniejszych terminów z definicji nowej żywności („NF”)
  • kategorie NF na przykładach z rynku i wyjątki, do których przepisy nie mają zastosowania
  • zasady urzędowej procedury konsultacji: Czy jest obowiązkowa? Jakie są korzyści i zagrożenia? Jak przygotować dokumenty do oceny? Jaki status prawny mają wyniki procedury?
  • kiedy i na jakich zasadach można stosować zasadę równoważności (substantial equivalence)
  • zasady i różnice w procedurach zezwolenia na nową żywność i tradycyjną żywności z państw trzecich
  • do czego zobowiązuje unijna zasada przejrzystości?

Podpowiedzą też jak samodzielne udokumentować historię spożycia w UE przed 15 maja 1997 r. oraz przekażą wskazówki dotyczące dokumentowania bezpieczeństwa NF na potrzeby procedur unijnych. 

Data: 12 października (czwartek), godz. 10:00-12:00
Miejsce: MS Teams (online)
Rejestracja: do 6 października, do końca dnia

Udział w spotkaniu jest bezpłatny i możliwy po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia

Bądź na bieżąco z DZP