Nasi eksperci z Praktyki Life Sciences, Michał Czarnuch oraz Paweł Mirosz, wyjaśnią uczestnikom spotkania jak bezpiecznie poruszać się w obowiązujących regulacjach prawnych przy wprowadzaniu na rynek nowych produktów mogących uzyskać status żywności.
W ostatnich latach nastąpiła gruntowna zmiana definicji i zasad autoryzacji nowej żywności. Wzrosła też świadomość przedsiębiorców, a organy kontroli urzędniczej zaczęły baczniej przyglądać się producentom środków spożywczych.
Kiedy produkt nie spełnia definicji nowej żywności? W jaki sposób przygotować się do procedur unijnych, aby oszczędzić czas i pieniądze?
Nasi eksperci z Praktyki Life Sciences, Michał Czarnuch, Partner oraz Paweł Mirosz, Food Law Advisor, podczas spotkania online wyjaśnią uczestnikom, jak bezpiecznie poruszać się w obowiązujących regulacjach prawnych przy wprowadzaniu na rynek produktów mogących uzyskać status nowej żywności.
W trakcie spotkania przedstawią m.in.:
- znaczenie najważniejszych terminów z definicji nowej żywności („NF”)
- kategorie NF na przykładach z rynku i wyjątki, do których przepisy nie mają zastosowania
- zasady urzędowej procedury konsultacji: Czy jest obowiązkowa? Jakie są korzyści i zagrożenia? Jak przygotować dokumenty do oceny? Jaki status prawny mają wyniki procedury?
- kiedy i na jakich zasadach można stosować zasadę równoważności (substantial equivalence)
- zasady i różnice w procedurach zezwolenia na nową żywność i tradycyjną żywności z państw trzecich
- do czego zobowiązuje unijna zasada przejrzystości?
Podpowiedzą też jak samodzielne udokumentować historię spożycia w UE przed 15 maja 1997 r. oraz przekażą wskazówki dotyczące dokumentowania bezpieczeństwa NF na potrzeby procedur unijnych.
Data: 12 października (czwartek), godz. 10:00-12:00
Miejsce: MS Teams (online)
Rejestracja: do 6 października, do końca dnia
Udział w spotkaniu jest bezpłatny i możliwy po potwierdzeniu przyjęcia zgłoszenia.