Gdzie znajdę przystępnie podane, różnorodne informacje prawne?
Centrum prasowe DZP.
28.10.2021
Autorzy:Aby poszczególne technologie lekowe o wysokiej wartości klinicznej (TLK) mogły trafić na listę produktów finansowanych w ramach Funduszu Medycznego, muszą zostać w pierwszej kolejności zaopiniowane m.in. przez Radę Przejrzystości Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji (AOTMiT).
Opinia Rady ujrzała światło dzienne w środę, 27 października, stwierdzając zasadność umieszczenia 21 technologii lekowych na liście TLK, które będą mogły być finansowane w ramach Funduszu Medycznego.
– Warto zauważyć, że w pierwszym wykazie TLK przedstawionym przez AOTMiT znajdowało się 35 technologii lekowych, które mogły być potencjalnie finansowane w ramach Funduszu Medycznego. – Zwraca uwagę Magdalena Krupa, Associate z Praktyki Life Sciences.
Kolejnym krokiem po uzyskaniu opinii konsultantów krajowych i Rzecznika Praw Pacjenta będzie opublikowanie listy przez Ministra Zdrowia na swojej stronie internetowej i w Biuletynie Informacji Publicznej oraz poinformowanie podmiotów odpowiedzialnych, których technologie lekowe znajdują się na liście TLK o możliwości złożenia wniosku o objęcie refundacją i ustalenie urzędowej ceny zbytu. – Wyjaśnia Marcin Pieklak, Partner z Praktyki Life Sciences.
Cały artykuł wraz z komentarzami naszych specjalistów można przeczytać na portalu cowzdrowiu.pl.
Od 25 maja 2018 r. w Polsce i w innych krajach Unii Europejskiej stosowane jest Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO). W związku z tym pragniemy przekazać kilka szczegółów na temat tego, w jaki sposób DZP przetwarza dane osobowe.
Administratorem danych osobowych jest Domański Zakrzewski Palinka Sp.k. („DZP”; adres: Rondo ONZ 1, 00-124 Warszawa). Dane są przetwarzane w celach kontaktowych, w tym do udzielania informacji o zmianach przepisów i praktyk organów, oraz o innych kwestiach, w tym wydarzeniach dotyczących bieżących zagadnień prawnych, gospodarczych i kulturalnych, m.in. poprzez wysyłkę newsletterów DZP. Powyższe jest realizowane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu, czyli zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Dane mogą być także przetwarzane, gdy jest to niezbędne do zawarcie lub wykonania umowy i wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na DZP, czyli na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b oraz lit. c RODO. Dane mogą być przekazywane podmiotom, z pomocą których DZP realizuje wskazane cele, w tym podmiotom utrzymującym infrastrukturę IT. Podanie danych jest dobrowolne, a w relacjach umownych stanowi wymóg zawarcia i realizacji umowy. Możliwe jest zgłoszenie sprzeciwu wobec przetwarzania danych, żądania do nich dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia. Dane przechowywane są do wniesienia sprzeciwu, a w relacjach umownych – przez czas trwania umowy i po jej zakończeniu przez okres wynikający z przepisów o archiwizacji i przedawnieniu roszczeń. Każdemu przysługuje prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pytania dotyczące ochrony prywatności w DZP można kierować do Inspektora Ochrony Danych DZP, Macieja Maciejewskiego, na adres: iod@dzp.pl.
Nowe zasady dotyczące cookies: Domański Zakrzewski Palinka sp.k., jako usługodawca strony www.dzp.pl przechowuje i uzyskuje dostęp do cookies, tj. niewielkich informacji tekstowych, wysyłanych przez serwer WWW i zapisywanych na twardym dysku, lub innym nośniku danych użytkownika, w celu: prawidłowego funkcjonowania strony www.dzp.pl, konfiguracji strony www.dzp.pl, bezpieczeństwa i niezawodności strony www.dzp.pl, monitorowania stanu sesji, wyświetlania reklam, dostosowania wyświetlanych informacji do użytkownika lub analiz, statystyk, badań i audytu wyświetleń strony internetowej.
Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies za pomocą ustawień przeglądarki. Zgodę na przechowywanie lub uzyskiwanie dostępu do cookies przez Domański Zakrzewski Palinka sp.k. na Twoim urządzeniu, wyrażasz za pomocą ustawień zainstalowanej na Twoim urządzeniu przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i cookies.