Środki spożywcze wyprodukowane po 13 grudnia 2014 r. będą musiały być oznakowane według nowych zasad. Znaczna część firm nie jest do tego przygotowana.

Środki spożywcze wyprodukowane po 13 grudnia 2014 r. będą musiały być oznakowane według nowych zasad. Zmiany wynikają z unijnego rozporządzenia i dotyczą m.in. treści i formy podawania informacji na opakowaniu bezpośrednim lub etykiecie. Znaczna część firm nie jest do tego przygotowana.

Od 13 grudnia 2014 r. będzie stosowane rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października
2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.  To z perspektywy europejskiego konsumenta jeden z najbardziej oczekiwanych aktów prawnych, regulujących obrót artykułami spożywczymi. Harmonizuje ono normy regulujące znakowanie powszechnie spożywanej żywności. Rozporządzenie to jest wyrazem tendencji, którą możemy zaobserwować w przypadku wielu innych rodzajów produktów, np. leków, a która ma na celu zapewnienie wysokiego poziomu
ochrony konsumentów w całej Wspólnocie poprzez ustanowienie minimalnych wymagań funkcjonujących we wszystkich państwach członkowskich. Dodatkowo omawiane regulacje europejskie, tak jak analizowane rozporządzenie, w niektórych zakresach pozostawiają państwom członkowskim możliwość wprowadzenia bardziej szczegółowych unormowań.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna, 17 listopada 2014

Całość artykułu dostępna w załączonym pliku PDF

 

Pobierz pełną treść